Ankara, 1-4 Ağustos tarihleri arasında Genelkurmay Karargahı’nda toplanacak Yüksek Askeri Şura’da hakkında tutuklama kararı çıkarılan Balyoz soruşturmasında adı geçen muvazzaf subayların terfilerinin durumu ve TSK teammüllerini tartışıyor. Daha önce tutuklanıp cezaevine gönderilen ya da sonrasında serbest bırakılan muvazzaf subayların terfi durumlarını TSK Personel Kanunu’nun 65.maddesi belirliyor. Balyoz soruşturması kapsamında YAŞ’ta terfi bekleyen hakkında yakalama ve tutuklama kararı çıkarılan 7 komutan bulunuyor. Bu isimler şöyle: 6.Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koraminal Mehmet Otuzbiroğlu, Hakkari 3.Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, Gaziemir Ulaştırma Okul Komutanı Tümgeneral İhsan Balabanlı, 52.Taktik Zırhlı Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Ahmet Yavuz, Denizaltı Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet Türkmen.
Subayların tutuklama kararına itiraz için 7 günü bulunuyor. Bu süre 31 Temmuz’da sona eriyor. İtirazlar ise 3 gün içinde değerlendirmek zorunda. Eğer hakimler bu süreyi sonuna kadar kullanırsa Yüksek Askeri Şura’nın 3. gününe denk geliyor. Bu durumda hukuken bir karar çıkmadığı için bu yedi subayın terfi edebileceği iddia ediliyor.
Teammüller gereği
Balyoz Darbe Planı çerçevesinde tutuklanıp serbest bırakılan Tuğgneral İhsan Balanlı hakkında, ikinci kez tutuklama kararı çıktı. Bu durumda Balabanlı teammüler gereği “kesin beraat” edene kadar terfi alamayacak. Askeri hukukçulara göre, Türkiye’de davaların tamamlanması çok uzun yıllar aldığı için, söz konusu generallerin 4 yıl olan bekleme süreleri dolacağından, yaş haddinden emekli olacaklar.
Çiçek emekli olacak
1-4 Ağustos tarihleri arasında Başbakan Recep Tayip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek YAŞ toplantısında terfi bekleyen en çarpıcı isimlerden biri Kurmay Albay Dursun Çicek. 2009 yılı YAŞ listesinde de yer alan Çiçek, geçen yıl temdit görmüştü. Tutuklu yargılanan Albay Çiçek’in dosyası, TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesi gereği “tutuklu” olduğu için ele alınmayacak. Çiçek, TSK teamülleri gereği 2011 yılı 30 Ağustos günü yaş haddinden emekli olacak.
Bu arada Emekli Askeri Yargıtay Üyesi Kayacan, Ağustos ayı başındaki YAŞ toplantısında 7 muvazzaf komutanın durumunun kritik olduğunu söyledi. Kayacan, haklarında tutuklama kararı verilen generallerin görev sürelerinin 1 yıl uzatılabileceğinin altını çizdi