Somali’de milletvekillerine otelde katliam: 30 ölü
Somali’de hükümet yetkilileri ve milletvekillerinin kaldığı Mogadişu Oteli’ne saldırı düzenleyen saldırganlar 30 kişiyi öldürdü. Ölenlerden 6’sının Somalili milletvekili olduğu açıklandı.
Hükümete ait güvenlik güçleri kılığında otele giren saldırganların üzerlerindeki bombaları patlattığı bildirildi.
Saldırı sırasında devlet başkanlığı sarayının yakınında bulunan otelde çok sayıda Somali milletvekilinin bulunduğu belirtildi. Yetkililer olayda 6’sı milletvekili 30 kişinin hayatını kaybetttiğini söyledi.
SOKAKLARDA SİLAHLI ÇATIŞMALAR VAR
Son olaylar sırasında da en az 40 kişinin öldüğü, 80 de yaralı olduğu açıklandı.
Çatışmalar sırasında meskun alanlara da top mermileri düştüğü bildiriliyor.
Afrika Birliği’nce siyasi ve askeri olarak desteklenen geçici hükümetin bakanları Pazar günü Etiyopya’dan ülkeye dönüşlerinde Eş Şebab örgütünün militanlarının kökünü kazıyacaklarını söylemişti.
Örgüt ise buna karşılık işgalci olarak nitelediği Afrika Birliği barış gücü askerlerini ülkeden çıkarmak için topyekûn savaş ilan etti.
El Kaide ile ilişkilendirilen Somalili Eş Şebab örgütü ve yandaşları üç yıldır geçici hükümete karşı bir ayaklanma yürütüyor.
Zaten uzun bir iç savaştan çıkmış olan ve 1991’den bu yana istikrarlı bir hükümeti bulunmayan Somali’de geçici hükümeti desteklemek üzere 6.300’den fazla Afrika Birliği askeri görev yapıyor.
Ancak bu askerlerin faaliyetleri daha çok başkent Mogadişu’da havalimanını, limanı ve Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed’i korumakla sınırlı.
Eş Şebab örgütü ise bu yıl içinde faaliyetlerine hız verdi. Örgüt geçen ay da Uganda’nın başkenti Kampala’da 76 kişinin ölümüne yol açan saldırıyı üstlendi.
Dünya Kupası’nı izleyen sivilleri hedef alan saldırının Uganda’nın Afrika Birliği gücündeki varlığına misilleme olduğu açıklandı.